Για τη χρόνια μορφή της αρρώστιας δίνουν στον άρρωστο ιρεις αγκινάρες την ημέρα, βρασμένες σε άσπρο κρασί.
Αλλιώς βραστάρι αμπελόφυλλων και βλαστών.
3. Στ’ αντιδιαρροϊκά φάρμακα υπάγεται και η αψιθιά, με δυο τρία φλιτζάνια του τσαγιού έγχυμα την ημέρα, χωρίς ζάχαρη, αναλογίας ένα προς εκατό.
4. Γα βατόμουρα είναι αντιδιαρροϊκά. Αλλά και το αφέψημα των φύλλων του φυτού, με αναλογία τρία προς εκατό. Και δόση ένα – δύο νεροπότηρα την ημέρα, κάνει καλό στην περίπτωσή μας αυτή.
5. Δύο – τρία νεροπότηρα την ημέρα βραστάρι γερανιών, αναλογίας δύο προς εκατό, θεωρούνται κατάλληλα εδώ.
- Βραστάρι ή έγχυμα θυμαριού.
- Αφέψημα κανέλλας.
- Έγχυμα ή αφέψημα φύλλων καρυδιάς.
- Ένα νεροπότηρο την ημέρα έγχυμα φύλλων κουμαριάς, αναλογίας δύο προς εκατό.
- Δύο – τρία φλιτζάνια την ημέρα βραστάρι κριθαριού, που φτιάχνουν βάζοντας πάνω στη φωτιά μια κατσαρόλα μ’ ένα κιλό νερό και τριάντα γραμμάρια κριθάρι. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει, το τραβάνε απ’ τη φωτιά, το σουρώνουν και ξαναρίχνουν ισόποσο καινούργιο νερό, αφήνοντάς το τώρα να βράσει για ένα τέταρτο της ώρας. Μετά απ’ αυτό το δεκαπεντάλεπτο, το περνάνε από τουλουπάνι κι είναι έτοιμο. Το βραστάρι αυτό θεωρείται πιο αποτελεσματικό, σαν είναι ζεστό.
- Ο Πλίνιος (βλ. σημ. 6) συνιστούσε τα κυδώνια σαν κατάλληλα γι’ αυτή την περίπτωση. Κάτι, που και σήμερα πιστεύεται. ‘ Ετσι λοιπόν τα βράζουν ή τα ψήνουν κι απ’ to ζουμί, που βγάζουν, στύβοντάς τα, δίνουν στο διαρροϊκό να πιει από δύο – τρεις κουταλιές της σούπας δύο φορές την ημέρα. Επίσης ωφέλιμο είναι και το βραστάρι ενός τεμαχισμένου κυδωνιού σ’ ένα κιλό νερό και με δόση ενός νε- ροπότηρου την ημέρα. Το ίδιο καλά είναι, το σιρόπι, ο ζελές και το κυδωνόπαστο.
- Χυμός λεμονιού με λίγη σκόνη καφέ.
- Δύο νεροπότηρα την ημέρα αφέψημα λουίζας, αναλογίας δύο προς εκατό.
- Δύο – τρία κρασοπότηρα την ημέρα έγχυμα ρίζας μαϊντανού, αναλογίας ένα προς πενήντα.
- Τρία – τέσσερα κρασοπότηρα την ημέρα ζεστό βραστάρι φρέσκιας μαργαρίτας, ανάλογίας τέσσερα προς εκατό.
- Δύο – τρεις κουταλιές της σούπας την ημέρα, σιρόπι —χωρίς ζάχαρη — μούρων.
- Τα μούσμουλα, σαν καρποί στυπτικοί, έχουν συσταθεί
- Στις μέρες μας χρησιμοποιείται το φασκόμηλο κατά των διαρροιών.
- ‘ Εχει γίνει χρήση, κυρίως στην Κεντρική Αμερική, των λουλουδιώντης φραγκοσυκιάς σε βραστάρι. Επίσης σήμερα βράζουν, σ’ ενάμισι κιλό νερό μέχρι να μείνει περίπου το μισό (με το βράσιμο), κομμάτια από ξεφλουδισμένα φραγκοσυκόφυλλα και δίνουν το βραστάρι αυτό στον άρρωστο, στο διάστημα της ημέρας.
- ‘ Εγχυμα φύλλων φράουλας. Επίσης και το βραστάρι των ριζών των «αυτοφυών» φυτών προσφέρει τις υπηρεσίες του εδώ. Εξ άλλου αντιδιαρροϊκός θεωρείται και ο χυμός των φραουλών.
- ‘ Εγχυμα ρίγανης αναλογίας δύο κουταλιών του γλυκού σε μισό κιλό νερό και δόση την ημέρα, ανάλογα με τήν περίπτωση, σε κρασοπότηρα.