Οι ελληνικές επιχειρήσεις, ίσως σε αντίδραση προς το υπέρβαρο Δημόσιο, συχνά δεν έχουν διαδικασίες. Το “έλα μωρέ” είναι αποδεκτό για πολλές συναλλαγές. Ας πούμε ότι θέλετε ένα laptop. Πηγαίνετε στο Πλαίσιο και περιμένετε να δείτε κάποιον με κάτι φανταχτερό που σας αρέσει να κατευθύνεται προς το service. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ματιά στο παραστατικό που του δίνουν. Ένα νούμερο να δείτε όσο περιμένει. Αν δεν το δείτε, δεν πειράζει, αύξων αριθμός είναι, δώστε εσείς κάτι και μετρήστε πόσοι περνάνε μετά μέχρι να δείτε κάτι που θέλετε να πηγαίνει προς επισκευή.
Με αυτό το νούμερο ενημερώνεστε για την πορεία της επισκευής και φτάνετε στο κατάστημα πρώτος. Λέτε απλά το νούμερο, σας δίνουν το laptop, πληρώνετε την επισκευή και …με γειά σας! Δεν ελέγχουν ποιος είστε, ούτε απαιτούν το πρωτότυπο χαρτί. Δεν ζητάνε καν την υπογραφή σας. Απλά το νούμερο. Αν μάλιστα το laptop έχει χρήσιμα εμπορικά μυστικά ή προσωπικές φωτογραφίες θα διασκεδάσετε ακόμα περισσότερο.
Προφανώς δεν προτείνω σε κανέναν να το κάνει. Αν και εύκολο δυστυχώς. Το εντυπωσιακό είναι ότι το Πλαίσιο δεν έχει θεσπίσει μια ελάχιστη διαδικασία διασφάλισης ποιότητας. Για παράδειγμα να απαιτούν το χαρτί στο πρωτότυπο στην παραλαβή. (Όπως είπαν ότι θα απαιτήσουν όταν το έδωσα.) Ή να απαιτούν να αποδείξεις ποιος είσαι όταν πας για παραλαβή. Εξουσιοδότηση ή τουλάχιστον μια υπογραφή. Και να έχουν ένα σαφές σύστημα παρακολούθησης της υπόθεσης. Κοτζάμ SAP τι το έχουν και το ξεσκονίζουν; Σε αναγκάζουν να γράφεις στην φόρμα επικοινωνίας του site. Ούτε καν email με νούμερο της υπόθεσης threaded όπως κάνουν πολύ μικρότερες εταιρείες. Κάθε φορά μιλάς με χρυσόψαρα φτου κι από την αρχή.
Όχι να σου λέει ο ένας “δεν επισκευάζεται ελάτε να πάρετε καινούργιο καλύτερα”, ο άλλος ‘ψάχνουμε ανταλλακτικό, δυστυχώς δεν βρίσκουμε’ (για δικό τους μηχάνημα!) ο τρίτος “δεν είναι εδώ, μήπως το παραλάβατε;” και ο τέταρτος λίγες ώρες αργότερα “ναι, φαίνεται στο σύστημα ότι είναι στο κατάστημα”. (Το δε καλύτερο πριν λίγη ώρα με μάγκικο ύφος: “σε έχουμε στις κάμερες ασφαλείας να το παραλαμβάνεις, θέλεις να κάνουμε μήνυση κατά αγνώστων;!!!!)
Δεν θέλουμε να γίνουν σαν παλιά δημόσια υπηρεσία με περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες, σφραγίδες και υπερβολές. Θέλουμε να γίνουν καλύτεροι.