Είναι κάποιοι αστικοί μύθοι που αρνούνται να εξαφανιστούν. Κάθε νοικοκυρά νομίζει ότι το δικό της χαρμάνι από μαλακτικά και άλλα…μαλακτικά είναι μοναδικό. Δημοφιλής κατηγορία το “πανέξυπνο κόλπο” όπου βάζεις στο πλυντήριο ρούχων κάτι και σου λύνει πρόβλημα. Λοιπόν έτσι για να ξέρετε:
- Όχι, δεν γίνονται πιο λευκά τα λευκά αν διαλύσεις μια ασπιρίνη στο πλυντήριο. Στην βλακεία αυτή λένε να διαλύσεις 1 (ή 3, ανάλογα το μπουρδοsite που κοιτάτε) σε ζεστό νερό και να αφήσετε εκεί τα ρούχα πριν τα πλύνετε. Η ασπιρίνη βέβαια δεν κάνει τίποτα. Θεωρητικά το ζεστό νερό, μπορεί να βοηθήσει λίγο.
- Ξύδι για να απολυμάνετε τα ρούχα. Γενικά οι μουτζαχεντίν του ξυδιού θέλουν να το ρίχνουν παντού, ε, θέμα χρόνου να το ρίξουν και στο πλυντήριο. Αν και χρησιμότατο γενικά, σε αυτήν την περίπτωση δεν κάνει τίποτα βέβαια.
- Μια κούπα αλάτι για να μην “τρέξουν” τα χρώματα. Όλοι έχουμε ένα άγχος με κάποιο νέο ρούχο (ειδικά τα κόκκινα) και θεωρητικά το αλάτι θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία. Αλλά όταν πρωτοβάφεται το ρούχο, όχι όταν το πάρετε εσείς! Ότι και να κάνετε τώρα έχει κλείσει η διαδικασία του, αφήστε το αλάτι για το φαγητό καλύτερα.
- Αλάτι για να ζωντανέψουν τα χρώματα. Κι αυτό κάπως αλήθεια αλλά με ολόκληρη διαδικασία εκτός πλυντηρίου. Απλά ρίχνοντάς αλάτι στον κάδο δεν θα γίνει τίποτα.
- Παρομοίως με δόση αλήθειας η θεωρία ότι το λεμόνι “δυναμώνει” το απορρυπαντικό. Καθότι οξύ. Αλλά θα έπρεπε να στίψετε 1-2 κιλά για να γίνει κάτι σοβαρό και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ήταν καλό για όλα τα ρούχα, μεταλλικά μέρη κλπ.
- Conditioner για να ξεμαζέψει ρούχο που μάζεψε στο πλυντήριο. Αυτό είναι από τις αγαπημένες μου αρλούμπες καθότι πατάει στην διαφημιστική παπαρολογία των conditioner μαλλιών, θέμα στο οποίο είμαι ειδικός. Θεωρητικά λοιπόν, αν έχετε κάτι μάλλινο ή που να μοιάζει με μπλεγμένα μαλλιά, αν το λούσετε με αγάπη και conditioner, ε, θα ξεμπλέξουν κάπως και θα μπορεί να ανοίξει. Όσο το κάνετε να σκέφτεστε ότι είναι το κεφάλι της αγαπημένης σας ξέρω γω, ναι, τελείως ανωμαλία αυτός ο μύθος, απορώ πως τα κυκλοφορούνε.
Δεν υπάρχει όριο στην ανθρώπινη internetoβλακεία. Άλλος λέει ότι με καφέ στο πλυντήριο ρούχων τα σκούρα θα βγούνε πιο σκούρα. Να βάλουμε αν είναι και βερνίκι παπουτσιών τότε! Σε τέτοιες μπούρδες που κυκλοφορούν γενικά υπάρχει όμως προτίμηση στα “φυσικά” υλικά. Όπως και με το θέμα των βοτάνων όμως προσκρούει όλο στο εξής λογικό ερώτημα: αν δούλευε τόσο απλά κάποια ουσία, γιατί να μην την έβαζαν στα απορρυπαντικά από πριν; Η απάντηση είναι κάπως προφανής. Εδώ και πολλές δεκαετίες τα απορρυπαντικά και τα πλυντήρια ρούχων κάνουν καταπληκτικά την δουλειά τους. Όσο νοικοκυρά κι αν νιώθεις, σε αυτό το θέμα απλά ακολούθησε τις οδηγίες τους.