Όσοι περνάμε πολύ χρόνο σε Facebook, Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής συζήτησης, συχνά κινδυνεύουμε. Μια κακιασμένη ανάρτηση και τα επακόλουθά της μπορεί να σου χαλάσουν όλη τη μέρα. Ή – ακόμα χειρότερα – να κοιμηθείς με βάρος για κάτι που έγραψες και παρεξηγήθηκε. Το μπλοκάρισμα σπάνια είναι λύση. Αν δεν έχει κάνει τον κύκλο της η κουβέντα απλά μένεις ανικανοποίητος. Τόσο επιθετική κίνηση δε προκαλεί μπερδέματα. Ο άλλος δεν βλέπει αυτά που έγραψες (επειδή τον μπλόκαρες) και δεν βγαίνει άκρη. Μερικές πρακτικές συμβουλές για πιο ήπιες λύσεις:
- Αν συστηματικά σας την σπάει κάποιος με τις πολιτικές του θέσεις (ή Χ άλλο κόλλημα) μπορείτε για λίγο καιρό να τον κάνετε “unfollow”. Παραμένετε φίλοι, απλά δεν βλέπετε τις αναρτήσεις του. Μετά από κάποιον καιρό, αν τον πετύχετε σε τοίχο τρίτου και σας έχει ξαναπεράσει, τον ξανακάνετε follow.
- Άλλη μέθοδος είναι να κάνετε ένα γκρουπ για όλους τους εκνευριστικούς. To Facebook τους λέει αυτούς “acquaintances”, εξού και έχει έτοιμη επιλογή “Friends except acquaintances”, αλλιώς φτιάξτε ότι κατηγορία θέλετε μόνοι σας. Όταν ανεβάζετε κάτι που ξέρετε ότι θα γίνει θέμα με αυτούς, φροντίστε να επιλέξετε να μη το δούνε καν.
- Σημαντική σημείωση: αν είναι δική σας η ανάρτηση, μπορείτε να αποκλείσετε και αναδρομικά τους ενοχλητικούς. Αφού έχει αρχίσει το πρόβλημα δηλαδή πάτε και αλλάζετε ποιος θα την βλέπει.
- Πιο γκουρού και ευαίσθητη προσέγγιση είναι απλά να πείτε στο Facebook να μην σας ειδοποιεί για την συνέχεια της συζήτησης. Αυτό το εργαλείο είναι το πιο συνηθισμένο για εμένα πλέον. (Με πολλές συνεδρίες στον social ψυχολόγο μου έφτασα όμως σε αυτό το επίπεδο.) Είναι για όταν ξέρεις ότι είσαι υπεράνω, ξέρεις ότι όποιος κατάλαβε κατάλαβε, συνήθως όταν έχεις καταθέσει επαρκώς την άποψή σου.
Θα μου πείτε βέβαια “όταν είμαι εκνευρισμένος σε μια online συζήτηση δεν θα τα σκεφτώ όλα αυτά” και θα έχετε δίκιο. Αλλά δοκιμάστε τα κάποια στιγμή που θα είστε λίγο εκνευρισμένοι για ζέσταμα…