Ναι το ξέρω. Ακούγεται ψυχρό και μεθοδευμένο. Και προφανώς εγώ για να τα γράφω, δεν τα έκανα έτσι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που όταν είσαι σε φάση διαζυγίου δεν θέλεις να μιλήσεις σε κανέναν:
- Δεν είσαι σίγουρος/η σε τι φάση είσαι, αν θα χωρίσεις ή όχι, αν θα μετανιώσεις ότι πεις, πως θα φτάσουν που.
- Είσαι πτώμα, ψυχολογικά εξαντλημένο και δεν αντέχεις να ξαναεξηγείς τα πάντα.
- Λυπάσαι τους γύρω σου να τους φορτώσεις τα ζόρια σου.
- Φοβάσαι τυχόν νομικά μπλεξίματα, (ναι, μπορεί ο κολλητός ξαφνικά να σου σκάσει ως μάρτυρας για την άλλη πλευρά)
Όλα δεκτά και σεβαστά. Αλλά (για το αλλά είμαι εδώ) σκεφτείτε και τα εξής σενάρια:
- Τον καλό φίλο που δεν ενημέρωσες καθόλου και τα έμαθε από τρίτο. Νιώθει παραγκωνισμένος και προδομένος που δεν είπες τίποτα.
- Το γεγονός ότι το κεφάλι σου ετοιμάζεται να σκάσει προσπαθώντας να κουβαλήσεις μόνο σου όλα αυτά που γίνονται γύρω σου με πρώην, παιδιά, σκυλιά, σπίτια και λοιπά δράματα.
- Ότι ενώ εσύ το παίζεις ηρωικά και στωικά καταπίνοντας τα πάντα και δείχνοντας τακτ, η άλλη πλευρά μπορεί να έχει χτίσει σενάρια που θα τα βρεις σαν τείχη μπροστά σου εμπόδια αργά ή γρήγορα. Μπορεί πχ να έχει πει σε όλους ότι ήσουν βίαιος και την έδερνες. (Εύκολη ταμπέλα να κολλήσει σε οποιονδήποτε και μετά ότι κι αν κάνεις ενισχύεται το ψέμα άθελά σου.)
Χρειάζεσαι σχέδιο. Μέτρα την ενέργειά σου, τα κανάλια επικοινωνίας σου και πάρε την ατζέντα. Μπορεί να μην έκατσες ποτέ στο Facebook να χωρίσεις τους φίλους σου, τώρα πρέπει να το κάνεις γενικά. Υπάρχουν οι στενοί συγγενείς, αδέλφια γονείς (ανάλογα τι σχέση έχεις). Οι κολλητοί που είναι για τέτοιες φάσεις (δεν είναι όλοι). Οι γνωστοί, συνεργάτες, πιο μακρινοί συγγενείς, πιο μακρινοί φίλοι. Φτιάξε δικές σου κατηγορίες σε σχέση με το τι θέλεις να ξέρουν. Και μετά μέτρα τον χρόνο σου. Δεν είσαι γραφείο Τύπου, ούτε θέλεις έξτρα δουλειές στο κεφάλι σου. Για αυτό τους χωρίσαμε. Κατά σειρά.
- Το ημερολόγιο. Πάντα και όλα εδώ. Εγώ προτιμώ το Google Calendar, παίζει σε κινητό/σταθερό υπολογιστή και μπορώ και να μοιράζομαι πράγματα με φίλους, συγγενείς ή δικηγόρους αν χρειαστεί. Εδώ σημειώνεις τα πάντα. Υπάρχει πρόγραμμα που αυτόματα περνάει τις κλήσεις σου (νούμερο/ώρα/σημειώσεις), άλλο που περνάει τα SMS στο Google Calendar αυτόματα και εσύ περνάς οτιδήποτε άλλο. “Σήμερα με είπε καριόλα”. “Δεν ήρθε για επικοινωνία.” “Κλώτσησε την γάτα”. Οτιδήποτε μπορεί να σε βοηθήσει μια φάση. Είναι και ψυχοθεραπεία. Και πρώτα και πριν από όλα το γράφεις εδώ.
- Οι κοντινοί. Κάποιος (έστω ένα άτομο) ή κάποιοι πρέπει να τα ξέρουν σχεδόν όλα. Είναι και θέμα ασφάλειας αν η πρώην είναι βίαιη για παράδειγμα. Μέσα στο ψυχοσυνοθύλευμα που ζεις μπορεί να το πηγαίνεις τελείως χάλια και οι άλλοι να το βλέπουν πριν από εσένα. Απλά βρες έναν τρόπο να ενημερώνονται. Μπορούν πχ να έχουν πρόσβαση στο ημερολόγιο. Μπορεί να είναι ομαδική συζήτηση chat (μπλιαχ! Εγώ το μισώ αυτό!) Μπορεί να είναι κλειστό γκρουπ κάπου online ή email που φεύγει κάθε τόσο.
- Οι υπόλοιποι. Δεν συνιστώ οτιδήποτε αυξάνει τον ναρκισσισμό και την κλάψα. πχ Facebook. Κλείστε το καλύτερα. Κάτι περίεργα και δύσκολα με υπονοούμενα κάντε τα γκράφιτι σε κάνα σπήλαιο καλύτερα. Δεν είναι για μαζική κατανάλωση. Στους “υπόλοιπους” γίνεται σαφές ότι πρέπει να έχετε σχέδιο και χρονοδιάγραμμα. Τι είναι αυτό που προβάλλετε και τι θέλετε να καταλάβουν;
Αν το καλοσκεφτείς, οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι θέλουν απλά να ξέρουν αν είσαι καλά (υπό τις συνθήκες) και αν μπορούν να βοηθήσουν κάπως. Ε, επικεντρώσου σε αυτά τα δυο. Δεν χρειάζεται υπερβολική αισιοδοξία χαζοχαρούμενη ούτε να κάνεις κάθε βράδυ πάρτυ διαζυγίου μέσα στην τρελή χαρά. Η ειλικρίνεια είναι σχεδόν πάντα το καλύτερο. Παραδείγματα:
“Ωχ! Σόρυ, πάλι για το διαζύγιό μου μιλάω και δεν μου είπες εσύ πως είσαι.”
“Να σου πω την αλήθεια είμαι με λίγη ενέργεια αυτές τις μέρες αλλά αν έχεις όρεξη να ακούσεις γκρίνια κάνα μισάωρο με καφέ, πάμε κάπου.”
“Θέλω να βγούμε απόψε και να μιλάς εσύ συνέχεια για άσχετα θέματα. Αντέχεις;”
“Χρειάζομαι μια εκδρομή χωρίς τα παιδιά. Παίζεις;”
“Νιώθω σκατά και το σπίτι μου είναι μπουρδέλο επειδή δεν αντέχω να σηκωθώ από το κρεβάτι με φουλ κατάθλιψη.”
Όλα τα παραπάνω είναι απόλυτα αποδεκτά πράγματα μεταξύ φίλων που αντέχουν την ειλικρίνεια. Δεν είναι – προφανώς – για την ταμία στο σουπερμάρκετ ή τον καθηγητή του γιου σας. Μάθετε να καταλαβαίνετε την διαφορά.
Οι συμβουλές διαζυγίου είναι σαν τις κωλοτρυπίδες. Σχεδόν όλοι έχουν μια, βρωμάνε και όσο ωραία και να τις πλασάρεις στο τέλος θα σε πούνε και ανώμαλο. Παρόλα αυτά εγώ αποφάσισα να τις ρίξω εδώ δημοσίως γιατί πολλοί φίλοι με συμβουλεύονται, οπότε προφανώς υπάρχει ανάγκη για συζήτηση τουλάχιστον. (Απαντήσεις βγάζει ο καθένας για την πάρτη του βέβαια.)