Έστω ότι ήμουν ο καλύτερος γιατρός στον κόσμο και με ρωτούσατε αν πρέπει ή όχι ο Γιαννάκης να κάνει κάποιο εμβόλιο. Έστω ότι ήμουν και ο καλύτερος επιστήμονας στον κόσμο, πλήρως ενημερωμένος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Και -καθότι διανοητικό πείραμα- έστω ότι ζούμε στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου με άπειρη ώρα και όρεξη να συζητήσουμε το θέμα για να πάρετε μια σωστή απόφαση.
Κατ΄αρχάς δεν μου φτάνει η εκπαίδευσή μου. Είναι σαφές και αποδεδειγμένο ότι οι περισσότεροι γιατροί δεν κατανοούν τα βασικά της στατιστικής. Δηλαδή ακόμα κι αν έχουν διαβάσει κάθε έρευνα σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας ενός εμβολίου, δεν μπορούν να το εντάξουν σωστά στον αληθινό κόσμο. Να συνεκτιμήσουν άλλους παράγοντες. Ανάλογα που ζείτε και πόσοι άλλοι άνθρωποι κάνουν ή δεν κάνουν το εμβόλιο είστε λιγότερο ή περισσότερο καλυμμένοι από αυτούς.
(Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο “Πως να σταματήσετε μια φήμη που κυκλοφορεί για εσάς και γιατί δεν χρειάζεστε antivirus”)
Μετά υπάρχει το ηθικό πρόβλημα. Πόσο να σε «καθοδηγήσουν» με τον τρόπο τους; Έναυσμα για αυτό το άρθρο μια πρόσφατη μελέτη η οποία έψαχνε να βρει την επίπτωση της φρασεολογίας των γιατρών στις αποφάσεις μας. Για το ίδιο εμβόλιο αν οι γιατροί ξεκινούσαν την συζήτηση με την φράση «πρέπει να κάνουμε κάποια εμβόλια» πολλοί περισσότεροι τα έκαναν τελικά. Πολλοί λιγότεροι αποφάσιζαν να μπολιαστούν όταν ο γιατρός ξεκινούσε την συζήτηση με την φράση «τι θέλετε να κάνουμε με το θέμα των εμβολίων;”
Έστω λοιπόν ότι είμαι γιατρός, ξέρω τέλεια το θέμα και είμαι σίγουρος ότι πρέπει να κάνετε ένα εμβόλιο ή μια επέμβαση. Εσείς αρνείστε. Παραθέτω κι άλλες πληροφορίες. Ακόμα αρνείστε. Κατεβάζω βιβλιογραφία με τρομακτικές περιπτώσεις ανθρώπων που αρνηθήκανε και πέθαναν. Ακόμα κι αν είχατε 8-10 χρόνια αντί για 10 λεπτά ραντεβού μαζί μου, ώστε να σπουδάσετε όσο σπούδασα εγώ ίσως να μην καταλαβαίνατε το θέμα. Δεν έχετε δει όσους ασθενείς έχω δει εγώ και είμαι σίγουρος.
Εδώ μια ανάλυση των ευθυνών της ομοιοπαθητικής στο θέμα των εμβολιασμών.
Η άλλη βασική παράμετρος είναι ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε καθόλου λογικοί. Ειδικά σε τέτοιες αποφάσεις. Ακόμα περισσότερο όταν φοβόμαστε ή δεν είμαστε καλά. Οπότε δεν αρκεί ο γιατρός να είναι «τέλειος» επιστήμονας, ακόμα κι αν συνδυάζεται με «καταπληκτικό άνθρωπο» (που λέμε μερικές φορές) και… Λεονάρντο Ντα Βίντσι πολλών επιστημών και θεμάτων. Γιατί προφανώς η ματιά του είναι παραμορφωμένη από την δουλειά του. Για έναν χειρούργο, τα περισσότερα προβλήματα λύνονται με το νυστέρι. Γιατί έχει λύσει χιλιάδες προβλήματα έτσι και – επειδή τα έλυνε έτσι – δεν γνωρίζει αρκετά για άλλους τρόπους επίλυσης.
Ας μην κατηγορούμε το Ε.Σ.Υ. και τις φαρμακευτικές λοιπόν που δεν έχει το… Ιερό Δισκοπότηρο των άψογων ιατρικών αποφάσεων ο κάθε γιατρός. Όταν το κοιτάμε τόσο αυστηρά είναι απαραίτητο τελικά να κατέχει τις διαπροσωπικές σχέσεις, να είναι ηθικός και να γνωρίζει άψογα τον ίδιο του τον εαυτό για να καταλάβει μέχρι που να σας πιέσει. Πιάσ’ το αυγό και κούρεφτο.
Ναι, αλλά πόσο να το κουρέψω γιατρέ μου;
Διαβάστε επίσης το “Υπάρχει εμβόλιο κατά του καρκίνου και δεν το κάνουμε!“