Με 3D εικονική πραγματικότητα μοιάζουν πλέον οι διαπραγματεύσεις καθώς από τις διαρροές στα διεθνή media, τα non paper του Μαξίμου και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και άλλων υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και αξιωματούχων των δανειστών δεν προκύπτει η απαιτούμενη συναντίληψη για την πορεία και την κατάσταση των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή τη φάση μόνο οι εξελίξεις στο Brussels Group είναι ρεαλιστικές, όπου γίνονται προσπάθειες να κλείσουν τα επιμέρους ζητήματα και να βρεθούν ισοδύναμα. Από την άλλη πλευρά όσο η πολιτική στόχευση είναι για συμφωνία-πακέτο και εκταμίευση μεγάλης δόσης, τότε τα μείζονα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών επανέρχονται και μάλιστα μετ επιτάσεως και όχι από το ΔΝΤ.
Ενώ λοιπόν οι εταίροι διαρρέουν προτάσεις και πακέτα λύσεων στα διεθνή media, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές διαβουλεύσεις στο Brussels Group, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης από το το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ προανήγγειλαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, συμφωνία εντός των επομένων ημερών.
Όλα αυτά όμως αφού ο πρωθυπουργός επανάφερε τις κόκκινες γραμμές σε εργασιακά και ασφαλιστικό στο συνέδριο του Economist την Παρασκευή, βγάζοντας μόνο τη 13η σύνταξη από το πακέτο εξαγγελιών στης Θεσσαλονίκης.
Τόσο οι δανειστές όσο και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούν με κινήσεις καλής θέλησης και «συμβιβαστικές» προτάσεις να καθαρίσουν τα αποτυπώματά τους από το όπλο του φόνου. Στόχος είναι –για όλες τις πλευρές- να διαμορφώσουν συμβιβαστικό προφίλ, ώστε να κερδίσουν στο επικοινωνιακό παιχνίδι και να διαχειριστούν από καλύτερη θέση την επόμενη ημέρα.
Οι εταίροι και οι θεσμοί συμφωνούν ότι η συμφωνία είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης, όπως επιμένει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά επιμένουν ότι αυτή πρέπει να τη λάβει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ χρόνος και χρήμα εξαντλούνται και οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της διόγκωσης των κόκκινων δανείων, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά –επικοινωνιακά- άρα και χρόνος ώστε να προλειανθεί το έδαφος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη για μια ενιαία συμφωνία που θα επιλύει τόσο το πρόβλημα ρευστότητας όσο και τα μείζονα ζητήματα του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού και τα εργασιακά, καθώς και το δημοσιονομικό σε βάθος 5ετίας.
Συνεπώς, η όποια συμφωνία θα είναι 5ετής, θα έχει ετήσια εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση που θα βασίζεται στις επιδώσεις της προηγούμενης χρονιάς, θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους σε δυο δώσεις και βαθειές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, την ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό.
Για να οικοδομηθεί –ακόμη και σε επίπεδο εγγράφου εργασίας- μια τέτοια συμφωνία θέλει μήνες από το στάδιο που βρίσκεται τώρα η τεχνική επεξεργασία. Συνεπώς, θεωρείται αναπόφευκτο ότι θα διαμορφωθεί πρώτα ένας οδικός χάρτης πάνω στον οποίο θα συμφωνήσουν κυβέρνηση και εταίροι και ο οποίος θα περιλαμβάνει σταθμούς και ολοκλήρωση μέχρι τέλος του έτους.
Σε αυτή τη φάση γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο πρώτο σκέλος της πλατφόρμας της συμφωνίας οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έτους και να καλυφθούν στη βάση της συμφωνίας επί του οδικού χάρτη.
Τηλεδιάσκεψη του Brussels Group
Η Αθήνα προβάλλει την αναγκαιότητα για σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές της μέχρι το τέλος Μαΐου στις επίμονες διαβουλεύσεις που σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, με ελπίδα για πολιτική διευθέτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
Όπως υπογράμμισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο κυβερνητικό μπρίφινγκ, τα βλέμματα του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στη Ρίγα της Λετονίας, αλλά και σε ένα ενδεχόμενο Eurogroup μέσα στον Μάιο.
Στόχος της Αθήνας φαίνεται πως είναι το «κλείδωμα» της βάσης της συμφωνίας ώστε στη Ρίγα να δοθεί η τελική πολιτική υπέρβαση των εμποδίων.
Η Κομισιόν από την πλευρά της χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών τονίζοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα είναι σημαντική όχι όμως υποκατάστατο των όσων έχει ζητήσει το Eurogroup να γίνουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας να σημειώνει ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη θέματα ανοικτά στη διαπραγμάτευση και να παραπέμπει στις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup και στον «οδικό χάρτη» της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.