Ο άνθρωπος καθώς έχει συνηθίσει στην πατροπαράδοτη μαγειρική, δυσκολεύεται να στραφεί προς τη χορτοφαγία, γιατί δεν ξέρει, όπως λέει, τι να φάει ή με τι να αντικαταστήσει το κρέας που όπως νομίζει είναι απαραίτητο στον ανθρώπινο οργανισμό.
Δυστυχώς, πολύς κόσμος έχει λανθασμένη εντύπωση για τη θρεπτική αξία της χορτοφαγικής διατροφής και νομίζει ότι αυτή δεν είναι υγιεινή και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό. Παρ’ όλα αυτά διαπρεπείς διαιτολόγοι έκαναν παρατηρήσεις απ’ τις οποίες φαίνεται ότι μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή μας δίνει αναμφίβολα όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά στοιχεία. Μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχαν αμφιβολίες αν με τη χορτοφαγική διατροφή προμηθεύεται κανείς τις απαραίτητες πρωτεΐνες, αλλά οι τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι η διατροφή αυτή δίνει με αφθονία όλα τα απαραίτητα λευκώματα, βιταμίνες, μέταλλα και θερμίδες και είναι πολλοί οι γιατροί και οι διαιτολόγοι που λένε ότι ο περισσότερος κόσμος, ακόμη και μεταξύ των χορτοφάγων, παίρνουν καθημερινά πολύ περισσότερες πρωτεΐνες απ’ ότι θα έπρεπε.
Η σημερινή κλασική ιατρική λέει ότι ο κανονικός φυσιολογικός άνθρωπος για να ζήσει και να είναι υγιής, πρέπει να παίρνει τα λεγόμενα απαραίτητα αμινοξέα που είναι τα δομικά στοιχεία των λευκωμάτων. Από την άλλη μεριά όμως βλέπουμε ότι εκατομμύρια ανθρώπων, ιδίως στις ανατολικές χώρες τρέφονται με τροφές πτωχές ή και πολύ πτωχές σε απαραίτητα αμινοξέα. Οι σύγχρονες έρευνες απέδειξαν ότι το συκώτι των ανθρώπων έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει απαραίτητα αμινοξέα όταν ο άνθρωπος λαμβάνει ικανή ποσότητα λεκιθίνης και χλωροφύλλης· και τη μεν λεκιθίνη την παίρνει κυρίως από τη σόγια καθώς και από το σογιέλαιο, το ανεπεξέργαστο φύτρο του σιταριού, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, τη δε χλωροφύλλη από τα φρέσκα λαχανικά. Όσο περνάει ο καιρός οι έρευνες των επιστημόνων, βιολόγων και διαιτολόγων αποδεικνύουν ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι πιο ολοκληρωμένη και πιο υγιεινή. Εξάλλου είναι γνωστό ότι τα πιο δυνατά ζώα, με τη μεγαλύτερη αντοχή είναι φυτοφάγα. Ο ελέφαντας, το βόδι και το άλογο είναι γνωστά για τη δύναμή τους και την ικανότητά τους για εργασία. Ακόμη και τη δύναμη των μηχανών τη μετράμε σε «ίππους».
Είναι ακόμη γνωστό ότι όταν τρεφόμαστε με φυτικές τροφές παίρνουμε απευθείας (πρώτο χέρι) τις ουσίες που χρειαζόμαστε από το φυτικό βασίλειο, ενώ όταν τρώμε κρέατα παίρνουμε αυτές τις ουσίες μετά που τις έχουν χρησιμοποιήσει πρώτα τα ζώα για τις δικές τους ανάγκες (δηλ. τις παίρνουμε δεύτερο χέρι).
Επίσης και από βιολογική άποψη στον άνθρωπο ταιριάζει περισσότερο η χορτοφαγική διατροφή. Η κατασκευή του σώματός του δεν είναι ίδια με τα σαρκοβόρα ζώα. Τα σαρκοβόρα ζώα έχουν μεγάλους κυνόδοντες και νύχια για να σκίζουν και να τραβούν τις σάρκες. Ο άνθρωπος δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, απεναντίας τα δόντια του μοιάζουν με αυτά των χορτοφάγων ζώων που έχουν επίπεδους τραπεζίτες, ικανούς να αλέθουν την τροφή. Επίσης τα έντερα των σαρκοφάγων ζώων είναι μικρά (περίπου 3 φορές το μήκος του κορμού του σώματός τους) ώστε οι σάρκες να απορροφούνται ή να αποβάλλονται πριν να υποστούν σήψη και να δημιουργηθούν δηλητηριώδεις ουσίες. Αντίθετα ο άνθρωπος και τα φυτοφάγα ζώα έχουν πολύ μακριά έντερα (10-12 φορές το μήκος του κορμού του σώματος τους). Ακόμα η όρεξη των σαρκοφάγων ζώων διεγείρεται με τη θέα της σάρκας και του αίματος ενώ ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που τρώει το κρέας μαγειρεμένο και καμουφλαρισμένο με σάλτσες και μπαχαρικά.
Από οικονομική ακόμα άποψη η χορτοφαγική διατροφή είναι πιο επωφελής. Αν χρειάζονται 10 στρέμματα βοσκοτόπων για να παραχθεί μια ποσότητα ζωικών πρωτεϊνών, η ίδια ποσότητα φυτικής προέλευσης πρωτεϊνών θα μπορούσε να παραχθεί σε ένα στρέμμα γης. Έτσι 9 στρέμματα γης «σπαταλιούνται» προκειμένου να εξασφαλίσουμε ζωικές πρωτεΐνες. Αλλά κι από άποψη ποσότητας τροφής, ένα ζώο τρώει 16 κιλά σιτηρά για να παραχθεί 1 κιλό κρέας με αποτέλεσμα 15 κιλά σιτηρών να «σπαταλιούνται».
Η τροφή που παίρνουμε έχει μια επίδραση στη φυσική, συναισθηματική και νοητική μας κατάσταση. Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μια ζωή μη βίας και συμπάθειας, αν θέλουμε να γίνουμε περισσότερο γαλήνιοι και ήρεμοι, αν θέλουμε να ελέγχουμε το νου και τις αισθήσεις μας τότε θα πρέπει φυσικά να ακολουθήσουμε τη δίαιτα που βοηθά την επίτευξη αυτού του σκοπού.
Σε όλο τον κόσμο μεγάλη μερίδα ανθρώπων έχει στραφεί τώρα προς τη χορτοφαγική διατροφή και είναι παγκόσμια παραδεκτό ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι πολύ πιο υγιεινή και χαρίζει στον άνθρωπο υγεία, ομορφιά και ηρεμία. Οι αρχαίοι σοφοί έλεγαν: «όπως είναι η τροφή σου έτσι είναι και ο νους σου».
Πολλοί από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους όπως ο Πλάτων, ο Πλωτίνος, ο Εμπεδοκλής, ο Απολλώνιος, ο Πλούταρχος και ο Πυθαγόρας ήταν χορτοφάγοι καθώς και οι πιο σύγχρονοι Ισαάκ Νεύτων, Λέων Τολστόη, Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Γκάντι και ο Μπέρναρ Σώου.
Υπάρχει ένα πολύ ωραίο ανέκδοτο από τη ζωή του Μπέρναρ Σώου. Μια φορά που ήταν άρρωστος οι γιατροί του είπαν ότι αν δεν φάει αυγά και σούπα από κρέας θα πεθάνει, και καθώς ήταν αυστηρός χορτοφάγος αρνήθηκε να ακολουθήσει τη συμβουλή των γιατρών. Οι γιατροί τότε είπαν ότι δεν εγγυόταν ότι θα επιζήσει· τότε ο Σώου φώναξε τον ιδιαίτερο γραμματέα του και παρουσία των γιατρών υπαγόρευσε τη διαθήκη του: «επίσημα ανακοινώνω ότι η τελευταία μου επιθυμία είναι όταν δεν θα είμαι πια αιχμάλωτος αυτού του φυσικού σώματος και θα μεταφέρεται η σωρός μου στο νεκροταφείο να συνοδεύεται από πενθούντες των ακόλουθων κατηγοριών: 1) πουλιά 2) πρόβατα, αρνιά και αγελάδες και άλλα ζώα αυτού του είδους 3) ζωντανά ψάρια μέσα σ’ ένα ενυδρείο. Ο καθένας από αυτούς τους πενθούντες θα κρατάει ένα πανώ με την εξής επιγραφή: «Ω Κύριε, ευλόγησε τον ευεργέτη μας, Μπέρναρ Σώου, που έδωσε τη ζωή του για να σώσει τη δικιά μας».