Ένα σχολικό πρόγραμμα για τον Αλεξανδρινό ποιητή, από το Αρχείο Καβάφη και τη Στέγη
Το Αρχείο Καβάφη και η Στέγη μπαίνουν για τέταρτη χρονιά στη σχολική τάξη και, μιλώντας τη γλώσσα των μαθητών, φέρνουν την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο.
Και φέτος, το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» ταξιδεύει στην Περιφέρεια και καταλήγει στην Καστοριά, φέρνοντας μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της περιοχής σε επαφή με το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή.
Οι λέξεις ελευθερώνονται από τα στενά όρια του βιβλίου και γίνονται βίντεο ή ψηφιακή εικόνα. Με πηγή έμπνευσης τα καβαφικά ποιήματα, οι μαθητές χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και δημιουργούν ψηφιακά έργα, παρουσιάζοντας τους στίχους σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
μέσων) και Θοδωρής Χιώτης (ποιητής)
Τα ποιήματα του Καβάφη γίνονται κλασικά εικονογραφημένα. Πώς θα ήταν άραγε η «Ιθάκη» σε εικόνες; Οι καβαφικοί στίχοι ζωντανεύουν καθώς οι μαθητές δημιουργούν τα δικά τους κόμικς.
Συντελεστές: Θωμάς Τσαλαπάτης (ποιητής) και Τόμεκ (εικονογράφος κόμικς)
Χρησιμοποιώντας διάφορες τέχνες και τεχνικές της γλυπτικής, μετατρέπουμε το χώρο του σχολείου στο απόλυτο καβαφικό περιβάλλον. Με εικαστικά έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, το σχολείο μας γίνεται ένα σκηνικό στο οποίο ζωντανεύει η καβαφική Αλεξάνδρεια.
Συντελεστές: Πάκυ Βλασσοπούλου (εικαστικός) και Κατερίνα Ηλιοπούλου (ποιήτρια)
Πώς θα μπορούσε να αποδοθεί ένα ποίημα όπως οι «Φωνές» σε τραγούδι; Η Στέγη και το Αρχείο προ(σ)καλούν μαθητές και καθηγητές να διαβάσουν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν το δικό τους
μουσικό έργο γύρω από το καβαφικό έργο.
Συντελεστές: Δημήτρης Πατσαρός (μουσικός παραγωγός και sound designer) και Μαρία Τοπάλη (ποιήτρια)
Καβάφης: Ένας ποιητής, χιλιάδες εικόνες. Με ποιον τρόπο μπορούμε να απεικονίσουμε ένα ποίημα όπως η «Ιθάκη»; Εντοπίζουμε εικόνες της καθημερινότητάς μας που θα μπορούσαν να ανήκουν σε κάποιο από τα καβαφικά ποιήματα και τις απαθανατίζουμε φωτογραφικά.
Συντελεστές: Μαριλένα Σταφυλίδου (φωτογράφος) και Παναγιώτης Ιωαννίδης (ποιητής)
Πώς μπορεί να βιώσει κανείς τους στίχους του Καβάφη «Ξένος εγώ ξένος πολύ»; Στο εργαστήριο αυτό, το έργο του ποιητή ζωντανεύει μέσα από ποικιλία μεθόδων που προάγουν την αυτοέκφραση και το χτίσιμο δυνατών δεσμών στην ομάδα.
συντελεστές
διαβάστε περισσότερα
Ημερομηνίες
Nοέμβριος 2016 – Απρίλιος 2017
(8 τρίωρες συναντήσεις που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα δίμηνο στα σχολεία που θα επιλεγούν)
Διαδικασία αίτησης και επιλογής