Το έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές από πολιτικούς. Εκεί στις στημένες δηλώσεις πριν ή μετά από κάθε συνάντηση.
Το γράφημα όμως μας λέει μια άλλη, πιο καθημερινή αλήθεια. Τι “φίλους” έχουμε στο Facebook; Οι λογαριασμοί Facebook από Ελλάδα λοιπόν έχουν κυρίως φίλους από Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Γερμανία και Αγγλία. Αν δούμε την Αλβανία, έχει πολύ περισσότερη σχέση με γειτονικές χώρες όμως:
Εκτός από την Ελβετία (μυστήριο προς διερεύνηση) όλες διπλανές χώρες. Ομοίως και η Βουλγαρία:
Τα δεδομένα αυτά από το Facebook δεν δείχνουν ποιους “συμπαθούμε” ως χώρες. Δείχνουν με τι άλλους λογαριασμούς Facebook έχουμε πιο πολύ επαφή. Δηλαδή αν μια χώρα έχει πολλούς μετανάστες που επικοινωνούν με την πατρίδα τους, φαίνεται και αυτό.
Σε σχέση και με το πρόσφατο άρθρο μου σχετικά με την ελληνική φοβία για την Τουρκία σκέφτηκα να κοιτάξω και την γείτονα χώρα. Ναι, είναι αλήθεια, δεν ασχολούνται πολύ μαζί μας!
Δείτε επίσης πόσο μεγάλο πλεονέκτημα έχουν όσοι γράφουν στα Αγγλικά.
Αν και στις ΗΠΑ διαφοροποιείται αυτό σημαντικά:
Υπάρχουν δεκάδες μεθοδολογικά θέματα σε τέτοια δεδομένα αλλά παραμένουν καλός τρόπος να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά σε αυτόν τον online κόσμο των social media που ζούμε. πχ σε μια εποχή που ψάχνουμε την εξωστρέφεια με το μικροσκόπιο, δείτε ο πάμπλουτος Καναδάς πόσες επαφές έχει με ανθρώπους στην Ανατολή:
Και μερικές φορές στα δεδομένα αποκαλύπτονται πράγματα. Το ξέρατε πχ ότι η Σουηδία επί χρόνια έχει στενές εμπορικές σχέσεις με το Ιράκ; Έχει δώσει σε σχεδόν 40 χιλιάδες Ιρακινούς δυνατότητα παραμονής από το 2003!