Τα μπαχαρικά είναι η γέφυρα για την υψηλή απόλαυση και ιην ευεξία. Είναι τόσο περιζήτητα για την κουζίνα μας και το εμπόριο τους ακόμη και σήμερα- τόσο προσοδοφόρο, ώστε για χιλιάδες χρόνια μεταφέρονταν από τους δρόμους των καραβανιών της Ανατολής και ο έλεγχος της καλλιέργειας και εμπορίας τους ήταν αιτία για ένοπλες μάχες μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών στόλων γτα εκατοντάδες χρόνια.
Τα μπαχαρικά εμπλουτίζουν και συντηρούν τις τροφές μας, βοηθούν ιδιαίτερα στη χώνεψη και έχουν προφυλακτικές και θεραπευτικές ιδιότητες για την υγεία μος. Κι αυτό με μια ουσιαστικά μηδενική θερμιδική αξία της χρησιμοποιούμενης ποσότητας.
Μόνο η διαφορετική καρύκευση μετατρέπει τα τρόφιμα σε συγκεκριμένα εδέσματα και φέρνει ποικιλία στπν κουζίνα. Τα μπαχαρικά δίνουν έμφαση με το να μετατρέπουν στη σττγμή ένα οποιοδήποτε μονότονο φαγητό σε ελκυστική σπεσιαλιτέ, σε έδεσμα ή καινούργια δημιουργία. Εκτός αυτού αποτελούν τη βά
ση χαρακτηριστικών, συνήθως τοπικών ή εθνικών, μιγμάτων και παρασκευασμάτων.
Ο όρος μπαχαρικό προέρχεται από την τούρκικη λέξη bahar και περιγράφει το σύνολο των αρωματικών μαγειρικών καρυκευμάτων (ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ). Μπορεί να είναι φρέσκα ή αποξηραμένα, ολόκληρα, τρ^ιμένα ή αλεσμένα, ή και ακόμη, για την προστασία από παράσιτα και την εξολόθρευση μικροοργανισμών, ψεκασμένα ή να έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ζητούμενες αρωματικές ύλες βρίσκονται συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένα σημεία των αρωματικών φυτών. Έτσι χρησιμοποιούνται ρίζες και βολβοί (αγγελική, πιπερόριζα), φλοιοί (κανέλα, κασσία), φύλλα (μαϊντανός, μαντζουρά- να. φασκόμηλο, δάφνη), άνθη και τμήματα του ανθού (λεβάντα, κάπαρη, γαρύφαλλο, ζαφορά). γαλακτώδεις χυμοί (Ασάντι). καρποί (πάπρικα. ταμάρινδος, λιμέττα, σουμάκι). σπόροι ή περιβλήμα τα σπόρων (μάραθο. πιπέρι, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο ή μοσχανθός) ιδιαίτερα τροπικών και υποτροπικών, αλλά και εγχώριων φυτών.
Σε πολλές περιπτώσεις επιβεβαιώνεται όπ οι διαφορές είναι ρευστές ανάμεσα στα αρωματικά φυτά και τα φρούτα και λαχανικά, αλλά και τα βότανα, όσον αφορά στο είδος κοι στην περιεκτικότητα των λεγόμενων δευτερευόντων φυτικών συστατικών (τανίνες, πικρές, όξινες ουσίες κ.ά.). των βασικών δηλαδή φορέων αρώματος. Αυτά ερεθίζουν στο σώμα συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως τη λήψη τροφής, τη βελτίωση της πέψης και αφομοίωσης των τροφών, το κυκλοφορικό και τη λειτουργία των οργάνων. Ακόμη διευκολύνουν και αντικαθιστούν κάποιες διαδικασίες, για παράδειγμα μέσω απολυμαντικών, τονωτικών και άλλων επιδράσεων.
Παράλληλα με τη γευστική και ευεργετική αξία τους για την ανθρώπινη τροφή, τα μπαχαρικά αποτελούν σημαντική πρώτη ύλη για τη βιομηχανία αναλωσίμων. φαρμάκων, αλλά και καλλυντικών και αρωμάτων.