Σιγά σιγά οι εταιρείες αρχίζουν να λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη το διαδίκτυο. Και να επιλέγουν ονόματα σε σχέση με “πως θα γράψουν” στο internet. Είναι δίκοπο μαχαίρι.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το Google επιβραβεύει τα ονόματα ιστότοπων (domain names) που έχουν μέσα τις λέξεις κλειδιά αναζήτησης. Μια ολόκληρη βιομηχανία έχει ξεπροβάλλει μέσα από αυτό. Αλλά εδώ μας απασχολεί το θέμα του branding. Δηλαδή το γεγονός ότι αντί να σκεφτόμαστε ένα σωστό όνομα για προϊόν ή υπηρεσία, μπορεί να καταλήξουμε να ψάχνουμε ένα καλό όνομα για προώθηση στο internet μόνο.
Υπάρχουν όμως τρόποι να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ας πούμε ότι πουλάτε παιδικά εσώρουχα. Θα μπορούσατε να πιάσετε το www.παιδικάεσώρουχα.gr αλλά ακόμα και οι φανατικοί αρχαιομανείς δεν κλείνουν ελληνικά domains! www.paidikaesorouxa.gr ίσως παραείναι μεγάλο. Έχει βέβαια το πλεονέκτημα ότι σε κάθε σημείο της ιστοσελίδας, σε δελτία τύπου ή οπουδήποτε αλλού μπαίνει σας δίνει ακόμα περισσότερους πόντους στο Google γιατί τα θεωρεί εσωτερικό link σχετικό με οποιαδήποτε αναζήτηση για “παιδικά” ή “εσώρουχα”. Ακόμα και σύνδεσμοι από άλλες ιστοσελίδες, επειδή το όνομα έχει σχετικά λήμματα, θεωρείται πιο σημαντικό.
Αλλά παραμένει το γεγονός ότι σαν εταιρική ταυτότητα, το “παιδικά εσώρουχα” είναι χείριστο όνομα! Έτσι μένουν …τριγωνικές εναλλακτικές:
1. Μπορείτε να κάνετε κανονικά τον σχεδιασμό του ονόματος και της εταιρικής ταυτότητας όπως γινόταν και πριν το διαδίκτυο αλλά να αγοράσετε και κάποιο άλλο domain με πιο σχετικό όνομα το οποίο θα κάνει redirect στο κυρίως σας website. Μπορεί να λέγεστε λοιπόν “Σαμπρέλα” και να έχετε το www.sabrela.gr αλλά να αγοράσετε και το “www.paidikaesorouxa.gr” το οποίο να οδηγεί στο sabrela.gr.
2. Πιο δύσκολη (στα ελληνικά) επιλογή είναι να συνδυαστεί το όνομα της εταιρείας ή του προϊόντος με τις λέξεις κλειδιά που θεωρούμε σημαντικά. Δηλαδή να λέγεται “kaeso” η εταιρεία (www.paidikaesorouxa.gr). Ναι, δεν γίνεται εύκολα στα Ελληνικά!
3. Επουδενί δεν πρέπει να πειράξουμε την ταυτότητα του προϊόντος, ειδικά αν το κοινό του δεν είναι έντονα διαδικτυακό ή δεν συσχετίζει το συγκεκριμένο προϊόν με το διαδίκτυο. Φανταστείτε πχ (εδώ το εξαιρετικό case study) αντί για “Πλωμάρι” να το βάφτιζαν “Πλωμαρούζο” για να πιάσουν το www.plomarouzo.gr !!
Όπως έγραφα ότι “όχι, η διαφημιστική δεν μπορεί να κάνει branding” έτσι τώρα να τονίσω ότι δεν πρέπει – εκτός αν είναι καθαρά internetικό project – να επηρεάζει τόσο πολύ η ομάδα του διαδικτύου τους ειδικούς του branding. Μια μέθοδος που ακολουθώ συχνά είναι να κατασκευάζω blogs με ονόματα καλύτερα φτιαγμένα για SEO από ότι αυτά των εταιρειών ή των προϊόντων. πχ ένα που ξεκίνησα την προηγούμενη εβδομάδα λέγεται www.ilektriko.info γιατί έχει να κάνει με ηλεκτρικά ποδήλατα. Με εκπληκτική επιτυχία καθότι από τις πρώτες κιόλας μέρες του άρχισε να “πιάνει” πολύ κίνηση από αναζητήσεις. (234 στις πρώτες 4 μέρες για ένα blog που δεν το ήξερε κανείς πιο πριν και δεν υποστηρίζεται από κανένα άλλο μέσο!) Αυτό έχει οδηγήσει στις ίδιες 4 μέρες συνολικά 78 ανθρώπους στο www.dahon.gr το οποίο πουλάει τα ποδήλατα. Καθότι δεν έχει ακόμα πολύ περιεχόμενο (εδώ δεν είναι καλά, καλά στημένο σωστά ακόμα!) σίγουρα η ονομασία του domain έπαιξε ρόλο. Στην αγορά ποδηλάτου υπάρχει πολύς ανταγωνισμός online και πολλοί που πληρώνουν adwords κλπ.
Αλλά οποιαδήποτε τέτοια σκέψη γίνεται μετά τον σωστό σχεδιασμό και το λανσάρισμα του brand από ανθρώπους που ξέρουν το αντικείμενο!
Comments are closed.