Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι όσα καταστήματα πουλάνε μηχανήματα της Apple ουσιαστικά μπαίνουν μέσα. Η Apple έχει τεράστια περιθώρια. Απλά δεν τα δίνει στους μεταπωλητές της! Και βέβαια κόβει κόστη με κάθε τρόπο. Απολαύστε περίπτωση:
Η κυρία τα έχει κάνει όλα σωστά. Πήρε και συμβόλαιο υποστήριξης! (Το χρυσοπλήρωσε για να ακριβολογούμε.)
1. Κατ’αρχάς το “α, λυπάμαι αυτό δεν φτιάχνεται” στον κόσμο της Apple είναι η στάνταρ πρώτη απάντηση. Εδώ δεν ανοίγουν καν, οι μπαταρίες κολλημένες κλπ κλπ, λέτε να επισκευάζονται εύκολα;
2. Το “αγοράστε καινούργιο” επίσης καραμέλα στον κόσμο της Apple. Υπονοούν ότι “αφού είστε θύματα που πληρώνετε 20-30% παραπάνω από αντίστοιχα γκάτζετ άλλων εταιρειών, πληρώστε τώρα να πάρετε το νέο μοντέλο. Έτσι κι αλλιώς το παλιό κάτι δεν έκανε τότε που χρειαζόσασταν….”
3. Αν έκανε τέτοιο πράγμα ο μεταπωλητής ή το κέντρο service, να πουλήσουν μεταχειρισμένη συσκευή για καινούργια, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί. Στον κόσμο της Apple δεν ξέρεις πότε θα σου παραδώσουν εμπόρευμα, πόσο μάλλον ανταλλακτικά. Κάνεις ότι μπορείς με ότι έχεις. Αν είναι καλύτερα στο iStorm ή τα Public η υποστήριξη εξαρτάται πόσο βαθιά θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη εκείνον τον καιρό. Γιατί η ίδια η Apple ποτέ δεν είχε support κανάλι της προκοπής, ειδικά στην Ελλάδα.
Ζήτησα διευκρινίσεις. Ακόμα χειρότερες οι λεπτομέρειες:
Το θέμα έχει ενδιαφέρον γιατί συνήθως λες “δεν μπορεί, κάτι έκανε λάθος και ο καταναλωτής”. Αλλά που να βγάλει άκρη ο καταναλωτής όταν μπαίνει στον παράλογο κόσμο της Apple! Πρέπει να έχει διαβάσει ψιλά γράμματα και να ξέρει ότι “ε, έτσι είναι η Apple!”
Η περίπτωση δεν είναι ασυνήθιστη. Είναι χαρακτηριστική. Η Apple έχει σαν εταιρική κουλτούρα το “φτύνουμε στους πελάτες μας και τους αρέσει“. Είτε είναι κινητά που δεν πιάνουν καλά (“έτσι να το κρατάτε” διέταξε ο Jobs!) , βύσματα και φορτιστές που αλλάζουν όποτε γουστάρουν, εργοστάσια στα οποία αυτοκτονούν Κινέζοι ή φιλανθρωπίες που δεν κάνουν ποτέ. Γιατί δεν τους νοιάζει.
Δικαίωμά σας να αγοράσετε Apple. Απλά να ξέρετε από πριν ότι είστε μαζοχιστές!