Επιμέλεια – απόδοση: Απόστολος Καζάκος
Είτε μας αρέσει, είτε όχι τα selfies* είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο. Κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναγκάζοντας μας να αναρωτηθούμε για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το λεξικό της Οξφόρδης ανακήρυξε το selfie σαν τη λέξη της χρονιάς για το 2013. ‘Άραγε τι μας συμβαίνει; Πότε έγινε κοινωνικά αποδεκτό να είμαστε τόσο αλαζόνες;
Είναι η στιγμή που υποδεχόμαστε τον James Franco, τις ακόρεστες αναρτήσεις του με selfies, σαν τον αστέρα που πρόσφατα μίλησε στους NY Times για την νέα αγαπημένη ασχολία του. Στο άρθρο παραδίδει μαθήματα και επιδιώκει να ρίξει φως σε αυτή την σύγχρονη τάση, που δεν λέει να κοπάσει.
Ας πάρουμε λοιπόν μια σύντομη σειρά εντατικών μαθημάτων από τον γνώστη του είδους, James Franco.
1.Με τα selfies κερδίζεις περισσότερους followers.
Προφανώς, τα selfies σου εξασφαλίζουν πολλούς followers. Γνωρίζω πως προσωπικά “ακολουθώ” συγκεκριμένους ανθρώπους για να γελάω με τα selfies τους. Ίσως να είμαι ο μοναδικός που κάνω κάτι τέτοιο. O Franco έχει διαφορετικά κίνητρα, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ένας τρόπος να δεις τον χρήστη διαφορετικά.
2.Τα selfies σου εξασφαλίζουν πολύ περισσότερα Likes.
Ποστάροντας ένα selfie είσαι γενναίος! Τα Likes έρχονται ανεξέλεγκτα από τα selfies μου με τους 2 ωραίους αδελφούς μου, κυρίως με τονDave τον ηθοποιό, του οποίου η εικόνα έλκει ολόκληρες λεγεώνες έφηβων θαυμαστών.
3.Οι φωτογραφίες είναι τέχνη. Τα video απωθούν όσους σε αντιπαθούν. Οι φωτογραφίες με ποιήματα κοστίζουν σε followers.
Bασικά, ο Franco υπολόγισε τι είναι αυτό που κερδίζει την προσοχή. Τα Χριστουγεννιάτικα δώρα για παράδειγμα δεν είναι καλή ιδέα. Σε καμία επίσης περίπτωση μην ανεβάσεις ποιήματα που έγραψες στο μάθημα Λογοτεχνίας.
4.Η προσοχή είναι δύναμη.
Η εποχή μας δεν ενδιαφέρεται για την εμφάνιση, τα Likes μετράνε. Όσο περισσότερα κερδίσεις τόσο μεγαλύτερη είναι η επιρροή σου σε αυτούς που σε ακολουθούν, έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο James Franco.
5.Το φαινόμενο του “Ένα προς ένα”.
Στο σημείο αυτό ο Franco επέμεινε, “Για κάθε φωτογραφία ενός βιβλίου ή ενός ποιήματος, παρεμβάλλω ένα selfie με ένα κουτάβι, ένα ημίγυμνο selfie, επειδή αυτά γενικώς αρέσουν.
6.Τί κάνεις σε πραγματικό χρόνο.
O Franco το θέτει πολύ εύγλωττα: “Τα selfies είναι εργαλεία για την επικοινωνία, όχι ενδείξεις ματαιοδοξίας”. Το selfie παρέχει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκφράσουν τα αισθήματά τους, να δείξουν τί κάνουν με μα εικόνα παρά με λέξεις.
7.Οι καλύτερες συστάσεις.
Ο Franco δυσαρεστείται με ένα λογαριασμό χωρίς selfies, επειδή ισχυρίζεται, ότι δεν μπορεί να σχηματίσει μια αληθινή εικόνα του χρήστη.
*Selfie: Είδος φωτογραφίας-αυτοπροσωπογραφίας από ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή κινητό.