Οι λύσεις για την κάλυψη αθλητικών γεγονότων είναι μια κάπως διαφορετική κατηγορία στον χώρο του broadcast και εξαιρετικά σημαντική γενικά για τις εξελίξεις στο broadcasting, τα δικαιώματα και τα media. Το ESPN (μαζί με το DTCI βέβαια) ανακοίνωσε ότι πέρασε ήδη το ένα εκατομμύριο συνδρομητές στο direct-to-consumer subscription streaming service του από τον Απρίλιο που το έβαλε μπρος στις ΗΠΑ. H Virgin Media ξεκίνησε κανάλι 4K. H Comcast νίκησε την Fox και πήρε το 61% του Sky. Ο Shahid Khan προσπαθεί να αγοράσει το στάδιο Wembley και γίνεται χαμός αν θα επιτρέπονται μετά τα στοιχήματα όπως πριν ή όχι. Είναι εποχή μεγάλων αλλαγών σε όλα τα επίπεδα.
Από τεχνολογικές εξελίξεις με μεγάλη χαρά είδαμε στην IBC να παίρνει διεθνή δημοσιότητα το case study της ΑΕΚ και των τρόπων που ενσωματώνει Matrox Monarch και άλλα προϊόντα για να δώσει πρακτική λύση σε υποχρεώσεις streaming. Γενικά ήταν η χρονιά που “έφτασαν επιτέλους” πρακτικά λύσεις IP. H Audinate έδειξε ένα νέο χαρακτηριστικό στον Dante Controller που επιτρέπει στις συσκευές να αναβαθμίζουν εύκολα στο τελευταίο firmware καθότι ο Dante Updater σκανάρει αυτόματα το δίκτυο και βρίσκει τι συσκευές είναι συνδεδεμένες και τι χρειάζονται. Κάνει δηλαδή κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνει η Imagine Communications σε ολόκληρους τηλεοπτικούς σταθμούς. Είδανε όλοι φέτος και πείστηκαν ότι και ασυμπίεστο βίντεο μπορεί να παίζει από IP αξιόπιστα και χωρίς προβλήματα συγχρονισμού.
Ένα άλλο προϊόν που εντυπωσίασε στην έκθεση φέτος ήταν το RF Polecam Pico. Καθότι το βίντεο εξηγεί καλύτερα, δείτε εδώ τι είναι:
Η Broadcast RF έδειξε το Velo4G, μια πλατφόρμα onboard-bicycle camera. Είχαν πολλά πλάνα από το Tour of Britain όπου η λύση λειτούργησε εξαιρετικά ως προσιτή λύση για POV camera δείχνοντας είτε τον αναβάτη ή τον αγώνα μπροστά του χρησιμοποιώντας δίκτυο 4G. Η ίδια εταιρεία λάνσαρε και το BeltpackRF στην έκθεση, έναν αναμεταδότη 200 γραμμαρίων που περιλαμβάνει μπαταρία και κεραία και μπορείτε να τον χειριστείτε και εξ’αποστάσεως.
Η Broadcast Solutions είχε το μεγαλύτερο περίπτερο από τα εξωτερικά και έχει γίνει γνωστή για ολοκληρωμένες λύσεις και μεγάλα OB Van τα οποία μάλιστα παραδίδει σε χρόνους ρεκόρ. Περισσότερα για αυτήν και τα βραβεία της μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Στα “μεγάλα παιδιά της υπόθεσης” η Mark Roberts έδειξε σε λειτουργία το Polycam One. Οι αρχηγοί των ρομποτικών καμερών έφτιαξαν ολοκληρωμένη λύση για διαχείριση 12 ταυτόχρονα και μάλιστα σε σχέση και με την αναγνώριση της κίνησης σε καθεμία από αυτές. Κι αυτό δύσκολα εξηγείται με λόγια – δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες. Στα πρακτικά και καθημερινά η Angelbird κάνει θραύση με τις SSD λύσεις της. Φωτογράφοι και καμεραμέν εξίσου ήταν όλοι εκεί να ορκιστούν στην αξιοπιστία και τις εκπληκτικές ταχύτητες που πιάνουν οι κάρτες μνήμης ή οι φορητοί δίσκοι της εταιρείας. Διαβάστε εδώ ένα παράδειγμα. Δεν είναι απλά ότι κοιμούνται με ήσυχο το κεφάλι τους ότι δεν θα χαθούν πολύτιμα πλάνα. Είναι ότι πολλές λύσεις με μεγάλες αναλύσεις και η αντίστοιχη ροή εργασίας για την επεξεργασία τους απλά δεν θα δούλευαν καν χωρίς Angelbird.
Οι fan της Eurovision να ξέρετε ότι το εμπορικό σκέλος της EBU έχει αναπτύξει λύσει remote graphics που επιτρέπει να μπαίνουν graphical overlays για διαφορετικές περιοχές πιο εύκολα και ευέλικτα. Ανάλογα με την χώρα που λαμβάνει το σήμα μπορεί αυτόματα να αλλάζει η γραμματοσειρά και το όνομα του αθλητή που εμφανίζεται, ακόμα και σε Κινέζικα ή Αραβικά. Η διαδικασία ελέγχεται κεντρικά και μπορούν να αλλάζουν και λογότυπα χορηγών ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται κάθε φορά αυτόματα.
Μπορεί να απορρίφθηκαν από τους Ολυμπιακούς τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ως βίαια (ενώ το καράτε και το μποξ δεν είναι; !#@>?) αλλά η τηλεοπτική τους μετάδοση έχει όλο και μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον. Η EVS σε συνεργασία με την εταιρεία eSport ESL έδειξε πρωτάθλημα Counter Strike για να δούμε πως γίνονται τα replay, το switching ζωντανά και γενικά πως κάνουμε ενδιαφέρον το θέαμα μπιμπικιασμένων εφήβων που , ε, βασικά παίζουν σε υπολογιστή. Η EVS ανακοίνωσε και ότι γυρνάω όλο και περισσότερα αθλητικά γεγονότα που παράγει σε 4K.
Τις Spidercam τις ξέρετε. Και να μην ξέρατε πως λέγονται, έχετε δει τα χαρακτηριστικά πλάνα όπως αυτά:
Στην IBC έδειξαν την λύση SC-Light που φέρνει την ίδια λογική σε μικρότερους χώρους. Είτε σε στούντιο ή σε κλειστό γήπεδο μπορείς τώρα να κάνεις παρόμοια κόλπα. Από “απλές” κάμερες, η Panasonic με την Videosys έδειξαν ολοκληρωμένη λύση ελέγχου κάμερας 4K. Συγκεκριμένα ήταν η Panasonic AK-UC4000 για αυτήν την επίδειξη αλλά την παράσταση έκλεψε η 8K ROI κάμερα. ROI για το Region of Interest. Είναι μια κάμερα που σου επιτρέπει να βγάλεις μέχρι 4 HD εικόνες από την μια κάμερα ταυτόχρονα. Διορθώνει την παραμόρφωση και κροπάρει ώστε, ειδικά σε στούντιο, να μπορείς να έχεις άνετα ταυτόχρονα 4 πλάνα καλεσμένων.
Προφανώς το θέμα Media Asset Management γίνεται όλο και πιο σημαντικό καθώς είμαστε στην εποχή των social media και της επανάχρησης και των δικαιωμάτων. Η EditShare δικαίως κέρδισε βραβείο αλλά και η Cinegy η Metus και η Ooyala έχουν όλοι κάτι σημαντικό να πούνε στο θέμα αυτό. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που μπορείς να συνοψίζεις σε δυο προτάσεις σε τέτοιο άρθρο όμως!