“Λοιπόν η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι σίγουρος τι πρέπει να κάνουμε για αυτό το πρόβλημα. Προτείνω να δοκιμάσουμε τρεις πιθανές λύσεις σε τυχαία δείγματα και να δούμε τι θα γίνει. Σε περίπου 15 χρόνια θα έχουμε κάποια πρώτα πορίσματα μάλλον και βάση αυτών θα βελτιώσουμε πιθανώς λίγο την κατάσταση.”
Αυτό θα ήταν μια δήλωση πολιτικού με επιστημονική σκέψη. Για πολλά κοινωνικά προβλήματα έχουμε δεδομένα, απλά απαιτείται ανάλυση. Για τα περισσότερα όμως πολύ απλά δεν ξέρουμε.
“Τι να κάνουμε αφεντικό για τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες;” Ας πάρουμε τις 3-4 προτεινόμενες λύσεις και να τις εφαρμόσουμε, με τρόπο όμοιο σε επιστημονικό πείραμα ώστε να βγαίνουν συμπεράσματα, σε τυχαίες ομάδες πληθυσμού. Στην Ορεστιάδα θα τους μοιράζουμε προφυλακτικά και λεπτομέρειες και θα τους αφήσουμε ελεύθερους. Στην Κρήτη θα είμαστε αυστηροί και θα το αγνοούμε το θέμα παντελώς. Στην Εύβοια θα δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Αλλού θα αρχίσουμε ενημέρωση από το δημοτικό, αλλού από το Γυμνάσιο. Θα μετράμε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και θα αποφασίσουμε σε 15-20 χρόνια.
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι στους πολιτικούς αλλά στους πολίτες. Φανταστείτε να σας πούνε ότι το ένα παιδί σας έχει επιλεγεί να λάβει μέρος σε κάποιο πείραμα. Γιατί αυτό και όχι το άλλο; Είμαστε τόσο κοντόφθαλμοι τις περισσότερες φορές ώστε να προτιμάμε να έχουν και τα δυο μας παιδιά υποδεέστερη παιδεία, παρά να δοκιμάσει το ένα από τα δυο κάποια νέα διαδικασία η οποία ίσως το βοηθήσει στο μέλλον.
Ακόμα πιο προβληματική θα ήταν η υλοποίηση της λογικής αυτής στην δικαιοσύνη. Δεν ξέρουμε αν ο τρόπος πχ που αντιμετωπίζονται οι ναρκομανείς είναι αποτελεσματικός ή όχι. Ένας επιστήμονας δικαστής ο οποίος νοιαζόταν για την επιτυχία των ποινών, θα έλεγε “από τους 1000 ναρκωμανείς που θα μου φέρουν φέτος για αυτού του είδους τα παραπτώματα, στους 500 θα δοκιμάσω την κλασσική ποινή και στους άλλους 500 θα δοκιμάσω κάτι άλλο.”
Ο σωστός επιστήμονας, ποτέ δεν είναι σίγουρος. Εξ’ορισμού αμφιβάλλει και εισαγάγει ο ίδιος αμφιβολίες, ψάχνει τις τρύπες στην θεωρία του. Η πολιτική όμως, όπως και η δικαιοσύνη, πουλάει σιγουριά. Βγαίνει με ύφος και λέει “αυτό θα γίνει έτσι και θα δουλέψει”. Και θέλει να τον πιστέψουμε. Χωρίς δεδομένα, χωρίς αποδείξεις και χωρίς μέθοδο τελικά.
Comments are closed.