Αν μια εφημερίδα έχει blog αλλά δεν επιτρέπει τα σχόλια, είναι social media; Και αν τα επιτρέπει και κάτω από ένα άρθρο της γίνει μια ζωντανή συζήτηση με 540 σχόλια τι αξία έχει αυτό σε λεφτά; Πρέπει να μετρήσουμε βάση του αριθμού των συμμετοχών ή του κύρους που αποκόμισε; Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι πάνω από το μισό περιεχόμενο που καταναλώνουν νέοι κάτω των 25 χρονών είναι κατασκευασμένα από άλλους χρήστες του διαδικτύου. (User generated.) Πρέπει τα παλιά media να γίνουν πιο πολύ σαν τα καινούργια; Και πως είναι δυνατόν να μετρηθεί η επιτυχία μιας καμπάνιας σε αυτόν τον δαιδαλώδη νέο κόσμο;
Έπιασα τον εαυτό μου πολλές φορές στην πρόσφατη WebWorld να εγκαταλείπω την προσπάθεια. Αντί να εξηγήσω το θέμα έλεγα απλά: «δώστε μου όσα δίνετε σε AdWords και θα σας φέρω περισσότερα κλικ.» Προφανώς η κίνηση είναι το πιο εύκολα μετρήσιμο. Όπως και ο χρόνος παραμονής και αριθμός σελίδων. (Δείτε εδώ το σχετικό case study.) Αλλά σε πολλές περιπτώσεις πιο πολύτιμος είναι ο αριθμός νέων χρηστών που έρχονται. Σε άλλα project ο αριθμός εγγραφών, πχ για newsletter.
Για εμάς που έχουμε το σαράκι του γραψίματος, ο αριθμός σχολίων είναι το ναρκωτικό. Και σίγουρα είναι σοβαρή ένδειξη ικανότητας να προκαλέσεις συμμετοχή, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο στον σύγχρονο κόσμο. Προσπάθησα να εξηγήσω (εδώ) πως και μόνο η προσπάθεια που γίνεται στην παρακολούθηση ενός θέματος φέρνει την εταιρεία πολύ πιο κοντά στην αγορά και τους πελάτες της. Μαθαίνεις τι κάνουν οι ανταγωνιστές, οι υπάλληλοι, σχετιζόμενες αγορές. Είναι αρκετά εύκολο να παίρνεις και ιδέες από τους πελάτες ή να κάνεις τεχνική υποστήριξη με σημαντική μείωση κόστους σε σχέση με άλλους τρόπους. Στο κάτω κάτω άλλοι πληρώνουν για την υποδομή των social media!
Σε οργανωτικό επίπεδο είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές εταιρείες βάζουν σε ένα καλάθι «όλα αυτά τα κοινωνικά» και τελικά δεν κάνουν τίποτα! Περιμένουν να λάβουν εγγυήσεις απόδοσης, να σιγουρευτούν ότι δεν θα κάνουν ζημιά στην εικόνα τους. Στο μεταξύ όμως αυτό που δεν κάνουν οι ίδιοι, το κάνουμε εμείς! Είτε σαν πελάτες και καταναλωτές, ή σαν ανταγωνιστές ή επαγγελματίες των media. Αν υπάρχει ζήτηση για περιεχόμενο, κάποιος θα την καλύψει.
Αρχίστε λοιπόν τουλάχιστον να παρακολουθείτε ότι γίνεται online σχετικά με την εταιρεία σας. Σε forum, στο Facebook, στο YouTube αλλά και στα παραδοσιακά media τα οποία πιθανώς δεν παρακολουθείτε συστηματικά. Αν δεν σας αγχώσει αρκετά αυτό, προσπαθήστε να απαντάτε σε όλα αυτά τα θέματα ή τουλάχιστον όσα κρίνετε πιο σημαντικά. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η εταιρεία θα καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος!
(Πατήστε εδώ για να διαβάσετε γιατί ήταν απαραίτητο σε επίπεδο εταιρικής επικοινωνίας να προκύψουν τα social media από τις αλλαγές στον τρόπο κατανάλωσης ΜΜΕ και εδώ για τους έξι ρόλους στην επικοινωνία μέσα από αυτά.)
Comments are closed.